Jeśli nie znalazłeś interesującej Cię informacji - wyślij zapytanie o poradę

Róża pomarszczona (Rosa rugosa)

Owoce róży zawierają 20 razy więcej witaminy C niż cytryna. Z płatków róży można sporządzić wykwintną konfiturę do zdobienia ciast. W tym celu zebrane płatki róż należy wytrząsnąć na białym papierze z pyłku kwiatowego, zważyć, a następnie sparzyć wrzątkiem na sitku, aby straciły goryczkę. Po odsączeniu należy skropić sokiem z cytryny, rozdzielić palcami i wrzucać pojedynczo do gorącego, gęstego syropu sporządzonego z 1,5 kg cukru i 2 szklanek wody (na 1 kg płatków). Płatki pozostawiamy do następnego dnia, następnie smażymy je na wolnym ogniu, aż staną się przeźroczyste i po wystudzeniu przekładamy do słoików.

Data publikacji: 2007-10-09
Strony: 1

© 2007 Tracz - wszelkie prawa zastrzeżone
Tel.: 0801-000-714 | tracz@tracz.pl