Jeśli nie znalazłeś interesującej Cię informacji - wyślij zapytanie o poradę

LUTY - dla osób z bakcylem ogrodniczym to miesiąc, w którym mogą powoli zaczynać realizować swoje ogrodnicze tęsknoty, zaczynamy bowiem produkcję rozsad warzyw i kwiatów. To doskonały czas na przejrzenie zapasów i pozostałości nasion z poprzednich lat.

PLANOWANIE I WYBÓR ODMIAN.
Już teraz warto dokładnie zaplanować warzywnik czy kwiatową rabatę, dobrać interesujące nas gatunki i wybrać najbardziej odpowiadające nam odmiany oraz ustalić kolejność prac. To znacznie ułatwia zakup wartościowych nasion.

Czym kierować się przy doborze odmian?
Przede wszystkim należy wziąć pod uwagę nasze własne potrzeby i preferencje, a także terminy w jakich planujemy zbiory. Przyzwyczajenia i przekonanie do tego co znane i sprawdzone "na własnej skórze" sprawiają, że często jesteśmy sceptycznie nastawieni do nowości.
Dlaczego warto po nie sięgać? O odpowiedź na to pytanie poprosiliśmy Pana Aleksandra Aniołczyka, który gościł w naszym centrum podczas weekendu pod hasłem ZASIEJMY RAZEM WIOSNĘ - mogli Państwo wówczas osobiście zasięgnąć jego rady. Pan Aniołczyk jest przedstawicielem firmy CNOS GARDEN (dystrybutor nasion Vilmorin 1743), ale przede wszystkim doświadczonym ogrodnikiem. Przypomnijmy więc - dlaczego warto sięgać po nowości? otóż nasiona nowych odmian (dotyczy to w głównej mierze pomidorów i ogórków, ale nie tylko) charakteryzują się często większą plennością, odpornością na choroby i szkodniki, a także na niekorzystne czynniki zewnętrzne. To bardzo istotne - dzięki nim możemy ograniczyć, a nawet wyeliminować, ochronę chemiczną w przydomowym ogródku. Ponad to stare odmiany z czasem ulegają wyradzaniu - gorzej plonują, są mniej odporne, zmieniają się ich walory smakowe.
Poza tym możemy przecież próbować nowości nie rezygnując całkowicie z dotychczas uprawianych odmian. Już wkrótce zaprezentujemy Państwu przegląd tegorocznych nowości, na które warto zwrócić uwagę.

AKCESORIA DO SIEWU

Gdy podejmiemy już decyzję co będziemy uprawiać i zakupimy odpowiednie nasiona możemy przystąpić do produkcji rozsady.
Obecnie jest to dużo łatwiejsze niż dawniej, kiedy to podstawowymi pojemnikami były opakowania po jogurcie. Teraz na własnym, dobrze nasłonecznionym parapecie, możemy założyć rozsadnik z prawdziwego zdarzenia - umożliwiają to dostępne na rynku akcesoria:
Należą do nich:
1. Wielodoniczki - multiplaty
2. Doniczki torfowe
3. Doniczki torfowe z prasowanym podłożem torfowym w postaci krążków
4. Miniszklarenki
5. Maty grzewcze
7. Pikowniki

Doniczki torfowe Doniczki torfowe Doniczki torfowe
z prasowanym podłożem
Miniszklarenki Maty grzewcze

1. Wielodoniczki (multiplaty) - bardzo wygodne do produkcji rozsady roślin o drobnych nasionach (np. selera, sałaty) lub kwiatów ( np.żeniszka, petunii). Siewki mogą rosnąć w multiplatach do momentu zetknięcia się liśćmi lub do chwili przerostu bryły korzeniowej. Nie należy zbyt długo przetrzymywać roślin w takich warunkach - może to spowodować pogorszenie jakości rozsady.
2. Doniczki torfowe - dostępne w różnych rozmiarach, doskonałe do wysiewu ogórków i dyni, pikowania pomidorów czy papryki. Są bardzo wygodne i ekologiczne - rośliny wysadzamy do gruntu wraz z nimi. Rozpuszczają sie w glebie, dodatkowo użyźniając podłoże.
3. Doniczki torfowe z prasowanym podłożem torfowym - do doniczek torfowych jest dołączone sprasowane, specjalne podłoże do wysiewu, peczniejące po namoczeniu w wodzie.
4. Miniszklarenki - plastikowe tacki umożliwiające wygodne rozstawienie i podlewanie siewek z przezroczystą pokrywą. Zapewniają utrzymanie prawidłwej wilgotności podczas produkcji rozsady.
5. Maty grzewcze - można je rozkładać np. pod miniszklarenkami, umożliwiają utrzymanie odpowiedniej temperatury podłoża.

PODŁOŻA DO WYSIEWU


Do wysiewu nasion stosujemy specjalne podłoża - mają one odpowiednią strukturę, poza tym zawierają tzw. nawozy startowe, które zapewniają młodym, wschodzącym roślinom odpowiednią ilość składników pokarmowych (bez ryzyka uszkodzenia siewek).
Po wytworzeniu przez roślinę 2-3 liści właściwych rozpoczynamy dalsze nawożenie (nawozami o stężeniu odpowiednim dla tak młodych roślin - podawane przez producentów nawozów), aby nie nastąpiło nagłe zahamowanie wzrostu.

WYSIEW NASION

Nasiona przed wysiewem warto poddać zaprawianiu - ten zabieg niszczy patogeny znajdujące się wewnątrz (albo na powierzchni nasion), a także chroni nasiona podczas kiełkowania. Ten prosty zabieg może uchronić rośliny przed wieloma chorobami przenoszonymi z materiałem siewnym i szkodnikami atakującymi siewki. Ze względu na niewielką ilość stosowanego środka jest bezpieczny dla ludzi, zwierząt i środowiska.
Do zaprawiania używamy środków chemicznych zwanych ZAPRAWAMI NASIENNYMI - mogą być pyliste, niekiedy można moczyć nasiona w ich roztworach.
Preparaty do zaprawiania nasion, bulw i kłączy to:

1. SAROX T 500 FS - zaprawa grzybobójcza
2. KAPTAN ZAWIESINOWY 50 WP - zaprawa grzybobójcza

KIEŁKOWANIE I PIELĘGNACJA SIEWEK

Nasiona roślin, które zamierzamy pikować wysiewamy rzutowo lub w rzędach, w dużych pojemnikach lub skrzyneczkach,
a następnie lekko ugniatamy i przysypujemy cienką warstwą podłoża lub piasku i zraszamy wodą. Całość możemy przykryć folią (aby utrzymać wyższą wilgotność), ale należy pamiętać o jej obowiązkowym zdjęciu po wykiełkowaniu nasion. Wtedy też należy zapewnić roślinom dużo światła (nasłoneczniony parapet lub doświetlanie lampami sodowymi).

Warzywa produkowane z rozsady:
- pomidor, papryka, seler, oberżyna - służy im pikowanie (mocniejszy system korzeniowy)

Dla uzyskania wcześniejszego plonu można produkować rozsadę warzyw:
- kapusta biała i czerwona, kalafior, brokuł, kalarepa, por, cebula - można je wysiewać do wielodoniczek lub doniczek torfowych o odpowiednio dobranej wielkości.

Z rozsady możemy również uprawiać:
- ogórki, dynię, cukinię, melon. Nasiona wysiewamy bezpośrednio do doniczek torfowych (po 2-3 szt), nie pikujemy siewek, gdyż korzenie tych roślin źle się regenerują.

Kwiaty produkowane z rozsady:

- aksamitka, szałwia, petunia, surfinia, lwia paszcza, begonia stale kwitnąca, żeniszek, lobelia, petunia, aster, gazania, cynia, werbena i wiele innych.

Podczas kiełkowania i wzrostu siewek należy zapewnić roślinom optymalne warunki, czyli prawidłową temperaturę
i wilgotność. W warunkach domowych osiągnięcie ideału jest mało realne - dbajmy więc w miarę możliwości, aby nie przesuszać ani nie zalewać tych maleńkich roślin (łatwy rozwój chorób grzybowych). Nie należy również utrzymywać zbyt wysokiej (lub zbyt niskiej) temperatury. Najlepiej jeśli uda się nam zapewnić kilkustopniową różnicę temperatur między dniem a nocą (4-5 stopni).
W bardzo słoneczne dni rozsadę należy ocieniać np: przez rozłożenie białej agrowłókniny.
W miarę wzrostu roślin możemy uszczykiwać ich wierzchołki - zabieg ten ma na celu lepsze rozkrzewienie i polepszenie jakości rozsady.

HARTOWANIE

Rośliny produkowane w pomieszczeniu są delikatne i przyzwyczajone do cieplarnianych warunków. Dlatego też około
2 tygodni przed wysadzeniem na miejsce stałe należy zacząć je hartować. Codziennie wystawiamy rośliny na zewnątrz, pozostawiając je na kilka godzin w ocienionym miejscu. Jeśli wystawianie jest bardzo kłopotliwe możemy poprzestać na intensywnym wietrzeniu. 2-3 dni przed wysadzeniem pozostawiamy rośliny na dworze. Ograniczamy również nieco podlewanie.

WYSADZANIE NA MIEJSCE STAŁE

Zahartowaną rozsadę wysadzamy do gruntu gdy minie niebezpieczeństwo wiosennych przymrozków (po tzw. zimnej Zośce, czyli około połowy V). Rośliny przeżyją mniejszy szok jeśli wysadzimy je w pochmurny dzień lub po południu.
Podłoże powinno być odpowiednio przygotowane (przekopane, wyrównane, wymieszane z kompostem lub nawozami wieloskładnikowymi), wilgotne.
Rozsadę sadzimy na taką głębokość jak rosła w doniczce (WYJĄTKI: seler i sałatę sadzimy b. płytko, pomidory i pory głęboko) i podlewamy.


Data publikacji: 2016-02-03
Strony: 1

© 2007 Tracz - wszelkie prawa zastrzeżone
Tel.: 0801-000-714 | tracz@tracz.pl